Aselsan
Bilgiyi, güce ve güvene dönüştüren kuruluş

Tarihçe

ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla 1975 yılında başladığı faaliyetlerini günden güne geliştirerek, bugün ülke sınırlarını aşan, uluslararası ölçekte bir firma haline gelmiştir.

Geliştirdiği ileri teknoloji ürünlerini Dünyanın dört bir yanına ihraç etmekte; yarattığı çözümlerle güvenliği ve barışı sağlamak amacı ile hizmet vermektedir.


2018 yılında, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanlığına ve Genel Müdürlüğüne Prof. Dr. Haluk Görgün atandı.
2018 yılında, İkincil halka arz ile ödenmiş sermayesini 1 milyar 140 milyon TL’ye, halka açıklık oranını yüzde 25,70'e çıkaran ASELSAN, Borsa İstanbul’da yeniden işlem görmeye başladı.

2017 yılında, ASELSAN IDEF ’te kurduğu en büyük standıyla yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlara mensup birçok ziyaretçiyi ağırladı.
2017 yılında, Yönetim Kurulu Başkanlığına, bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak yönetime giren İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özkol seçildi. Alb. (E) Bayram Gençcan, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Tüma.(E) Emin Sami Örgüç ve Ankara Valisi Ercan Topaca yönetim kurulu üyeliğine seçilen diğer isimler oldu.
2017 yılında, 4.5G Şebekesinde Kullanılacak İlk Yerli Baz İstasyonu Anteni ASELSAN tarafından geliştirildi.

2016 yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile 79 farklı ülkeden yabancı gözlemcilerin de katıldığı Efes Tatbikatında ASELSAN ürünleri sergilendi.
2016 yılında, ASELSAN Hassas Optik Tesisi hizmete açıldı.
2016 yılında, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ASELSAN tarafından Gölbaşı Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi'nde kurulan, Dinamik RF ve Anten Test Laboratuvarlarının açılışını gerçekleştirdi.

ASELSAN’ın radar ve elektronik harp geliştirme, üretim, test ve mühendislik birimlerinin konumlandığı ASELSAN Gölbaşı Yerleşkesi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla 16 Mart 2015 tarihinde açılışı yapılarak faaliyetlerine başlamıştır.
2015 yılında düzenlenen 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (İDEF 2015) 2000 metrekareyi aşkın sergileme alanında ürünlerini sergilemek suretiyle en geniş katılımcı olarak yer almıştır.
Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 62. sırada yer almıştır.​ ​
1975 yılında kurulmuş olan ASELSAN savunma sanayi alanında 40'ncı hizmet yılını tamamlamıştır.​​

ASELSAN’ın yeni şirketi Sivas’ta kuruldu. ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim Tesisinin temeli, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı törenle atıldı. Yüzde 50 ASELSAN ve yüzde 50 Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı ile kurulan Şirket, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Teknokenti içinde faaliyet göstermektedir.
Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri (UGES) Sektör Başkanlığı kuruldu. ASELSAN’ın 5nci Ar-GE Merkezi olan UGES bünyesinde, ASELSAN'ın kuruluşundan itibaren kazanmış olduğu teknoloji birikimini, ülkemizin diğer stratejik teknoloji alanları olan; ulaşım, güvenlik, enerji, trafik-otomasyon ve sağlık konularında da ürün geliştirme amaçlı olarak kullanması hedeflenmiştir.​
ASELSAN Akademi Kuruldu. ASELSAN’ın kurumsal akademisi olan ASELSAN Akademi 2014 yılında kurulmuştur. ASELSAN Akademi, ASELSAN bünyesinde yer alan faaliyetlerin, bireylerin ve takımların kurumsal olarak entegre bir şekilde gelişmesini; bireysel ve kurumsal öğrenmeyi sağlamak, bilgi/bilgelik düzeyini artırmak ve kurumsal hafıza oluşturmak suretiyle gerçekleştirerek ASELSAN’ın kurumsal hedeflerini ve stratejilerini destekle​meyi amaçlamaktadır.​
Defence News dergisi tarafından düzenlenen dünyanın ilk 100 savunma şirketi sıralamasında ASELSAN yükselişini sürdürmüş ve 67. sırada yer almıştır.​​

2013 yılında Aselsan dünyanın ilk 50 savunma sanayi şirketinden biri olma yönündeki tırmanışını sürdürdü, savunma cirosunda dünyanın en büyük 74’üncü şirketi oldu. ​
2013 yılında Aselsan 11’ inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (IDEF 2013) iki bin metrekareyi aşan alanda en geniş katılımı sağlayan firma oldu.​

Mayıs 2012’de Necmettin BAYKUL Aselsan Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Yenimahalle Belediyesi tarafından Aselsan Macunköy Tesisleri yakınında bir parka Aselsan Kurucu Genel Müdürü Hacim KAMOY’un adı verildi. ​
2012 yılında Aselsan tarafından geliştirilen tasarım, üretim ve teslimatları 23 yıl süren Türkiye’nin İlk Milli Hava Savunma Sistemi, “Kaideye Monteli Stinger Sistemi”nin son beş adedi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. ​
2012 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda; Üniversite- Sanayi işbirliğinin başarılı örneklerinden; radar alanında kritik teknoloji olan Galyum Nitrat Transistör ve Tümleşik Devre Yapımı için İleri Teknoloji Yatırımı Mutabakat Muhtırası Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan ve Bilkent Üniversitesi arasında, “Teknoloji Kazanım Yol Haritası Sözleşmeleri” de Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Aselsan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 1. Üniversite-Sanayi İşbirliği Zirvesi’nde Aselsan 2012 yılında Üniversitelerle başlattığı 11 yeni SAN-TEZ Projesi ile en yüksek sayıda projesi kabul olmuş olan firma olarak “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Başarılı Firma Ödülü”nü aldı.​​

2011 yılında ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Gemi LPI Radar sistemi ALPER (ASELSAN Low Power ECCM Radar), üretiminin ve fabrika kabul testlerinin gerçekleştirilmesini takiben MİLGEM Projesi kapsamında TCG Heybeliada korvetine entegre edilmiş, Liman Kabul Testleri başarı ile tamamlanmış ve teslimatı tamamlanarak ilk görevine başlamıştır. ​
2011 yılında MİLGEM 1. Gemisi TCG HEYBELİADA Deniz Kabul Testleri başarı ile tamamlanmış, donanmaya teslim edilmiştir. SSM, ASELSAN, STM, RAYTHEON firmaları arasında Ay Sınıfı Denizaltı Modernizasyonu Projesi imzalanmıştır. SSM ile ASELSAN arasında Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi imzalanmıştır.12 Nisan 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL Macunköy Tesislerini ziyaret etmiştir.

2010 yılında Antalya ve Isparta'da 112 Acil Çağrı Merkezi açılmış, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Sayısal Trunk telsiz sistemi ihalesi kazanılmış, Tasmus-G 2nci Ordu Projesi teslimatları gerçekleştirilmiştir.
2010 yılında BAE'nin ihtiyacı kapsamında Patriot Füze Sisteminin Antenna Mast Group ürünleri için alt yüklenicilik anlaşması Raytheon Firması ile imzalanmış,, ATMACA Elektronik Sistemleri geliştirme projesi, Pakistan Savunma Bakanlığı Yazılım Tabanlı Telsiz projesi, Deniz Platformu 3B Arama Radarı projesi, Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Sistemi Geliştirme projesi, 12 adet Hava Savunma Radarı projesi ve 35MM Çekili Hava Savunma Topu Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Geliştirme projesi imzalanmıştır.

2009 yılında dört Ar-Ge Merkezi kurulmuş,Leopard-1 Tankı modernizasyonu tamamlanmış, MİLGEM Savaş Sistemi 2nci Gemi projesi, Kundağı Motorlu Obüs (Fırtına) Mühimmat aracı için Mühimmat Transfer sistemi projesi ve SAR / Keşif Sistemi Tedarik Entegrasyon projesi imzalanmıştır.
2009 yılında BAE için STAMP ve STOP sistemi projesi, ADOP-2000 Ateş Destek Sistemi projesi, Kara Konuşlu uzaktan ED/ET kabiliyeti kazanımı projesi imzalanmıştır.

2008'de, ATAK sözleşmesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) projesi imzalanmış ve ASELSAN özgün olarak geliştirilmiş ilk Hava Savunma Radarını teslim etmiştir.
Ocak 2008'de Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı, Savunma Sistem Teknolojileri ile Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Grup Başkanlığı olarak yeniden yapılandırılmıştır. Fuat AKÇAYÖZ, Savunma Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığı görevine, Ergun BORA, Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Grup Başkanlığı görevine atanmıştır.
2008 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı arama kurtarma gemisi projesi, AKSAZ ve FOÇA Deniz üssü su altı ve üstü gözetleme ve tespit sistemi (Yunus) projesi, Yeni Tip Karakol Botu projesi ve JEMUS Kastamonu, Konya Telsiz sistemi projesi imzalanmıştır.

2007 yılında ASELSAN Entegrasyon Holü Binası inşası tamamlanmış ve yerleşme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
2007 yılında MİLGEM savaş sistemi tedarik projesi imzalanmıştır.

2006 yılında Genel Müdürlüğe Cengiz ERGENEMAN, Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri Grup Başkanlığına Fuat AKÇAYÖZ, Haberleşme Cihazları Grup Başkanlığına Dr. Faik EKEN, Mikro elektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grup Başkanlığına Özcan KAHRAMANGİL atanmıştır.
2006 yılında ASELPOD projesi imzalanmıştır.

2005 yılında HEWS, Helikopter Lazer İkaz Alıcı sistemi projesi (LİAS) Projesi ve K.K.K.'lığı Aviyonik Sistem Modernizasyonu projesi imzalanmıştır.

2004 yılında HEWS-CMDS CHAFF/FLARE atıcı sistemi projesi imzalanmıştır.

2003 yılında, SPEWS-II F-16 Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi, Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi gibi büyük projeler için uzun dönemi kapsayan sözleşmeler imzalanmıştır.

2002 yılında şirketin özsermayesi geçen yıla oranla iki buçuk kat büyümüş ve toplam kaynakların yaklaşık dörtte biri oranına ulaşmıştır.
2002 yılında TSK Hava Platformlarında kullanılacak MWS-TU Füze İkaz Sistemi ve Leopard Volkan Atış Kontrol Sistemi projesi imzalanmıştır.

2001 yılında ASELSAN MİKES A.Ş.'nin %72 hissesini devralmıştır.
2001 yılında KMS sistemleri seri üretim projesi imzalanmıştır.

2000 Yılında Necip Kemal BERKMAN Genel Müdür olarak atanmıştır.

1999'da Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi, MILSIS Elektronik Harp ve X-Band Uydu Haberleşme Sistemi sözleşmeleri imzalanmıştır.

1998'de termal kameralar, termal silah dürbünü ve termal görüş cihazları ile hedef koordinat belirleme cihazları TSK'nın hizmetine sunulmuştur.

1997'de ASELSAN 1919 Cep Telefonu piyasaya sürülmüştür.

1996'da TASMUS sözleşmesi imzalanmıştır.

1995 yılında Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu bugüne kadar sürdürülen çalışmalar ile Hibrit Mikro elektronik, Ataletsel Seyrüsefer, Kızılötesi Güdüm, Lazer güdüm, Termal Görüntüleme Sensorları, Pasif Görüntü Yoğunlaştırıcılar, Lazer Üreteçler ve Sensorlar gibi temel konularda proje faaliyetleri gerçekleştirmiştir.
1995 yılında elektro-optik sistemlerin farklı platformlara uygulanabilirliği ve daha etkin kullanımına yönelik entegre sistem çalışmaları yapılmış, ayrıca ring lazer jiroskoplu INS sistemi üretimine başlanmıştır.

1994 yılında Otoyol Acil Yardım Haberleşme Sistemleri ve Ücret Toplama Sistemlerinin tasarım, montaj ve işletmeye alma çalışmaları ile bu sistemlerin yurt dışına pazarlama çalışmaları başlamıştır.

1992'de Radar sistemleri ASELSAN'ın ürün yelpazesine katılmıştır.
1992 yılında SSİK 92-4 kararıyla Aselsan'da Elektro-Optik Teknoloji Merkezi kurulmuştur.

1991 yılında SSİK 91-3 kararıyla Aselsan'da Radar Teknoloji Merkezi kurulmuştur.

21.05.1990 tarihinde ASELSAN hisseleri halka arz edilmiş, 01.08.1990 tarihi itibariyle İMKB'de işlem görmeye başlamıştır.
1990'da ASELSAN faaliyet alanlarına göre 3 grup halinde yeniden yapılandırılmıştır.

1989'da Pakistan'a ilk teknoloji transferi yapılmıştır. Pakistan'ın NRTC tesislerinde ASELSAN lisansı ile telsiz imalatına başlanmıştır.

1988 yılında ASELSAN F-16 programı için ilk aviyonik cihazını üretmiştir.

1987 yılında ASELSAN Stinger Füze üretimi için 4 NATO ülkesinin katıldığı ortak projeye dahil olmuştur ve kalın film hibrid devre üretimi için gerekli yatırıma başlamıştır.

1986'da ASELSAN geliştirdiği Elektronik Harp ve Data Terminal cihazları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne katkıda bulunmuştur.

1982-1985 arasında Sahra Telefonları, Bilgi​sayar Denetimli Merkezi Sistemler ve Lazer Mesafe Ölçme Cihazları gibi yeni ürünleri envantere katılmıştır.

1983'de ilk ihracat gerçekleştirilmiştir.

1981'de ilk el telsizi ve Banka Alarm Sistemlerinin tasarımı yapılmıştır.

1980'de ilk sırt ve tank telsizleri Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmiştir.

1978 yılında Macunköy Tesisleri’nde ilk binalar tamamlanmış ve üretim faaliyeti başlamıştır.

Ocak 1976'da M. Hâcim KAMOY Genel Müdür olarak atanmıştır.

#ASELSAN takip edin

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

En zorlu koşullarda bile hedeften ayrılmamak onun doğasında var.


Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

#SenGeleceksinDiye 🫵 biz hazırız🚀 Yarın kapılarını açacak #TEKNOFEST2023'te tüm katılımcılarımızı #ASELSAN ve @teknomacera stantlarına bekliyoruz.

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

ASELSAN'ın uzay sistemleri için ürettiği kart teknolojilerini keşfedin ➡️ bit.ly/40S8KLY


Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan
ASELSAN’ın ASLAN’ı! ASLAN İnsansız Kara Aracı, Türk ordusu ve emniyet güçlerine destek olmak için göreve hazır.

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

Savunmaya hizmet eden #kara araçları, #ASELSAN'ın üstün teknolojilerini taşır. Yıllardır gurur ve güvenle...