Aselsan
İLERİ MALZEME TEKNOLOJİLERİ
Nanokarbon Malzemeler

Nanobilim çağının başlaması ile karbon gibi çok eskilerden beri bilinen bir elementin farklı formları üzerinde çalışılmaya başlanmıştır.  Karbon nano yapılar; fullerenler, karbon nanotüpler, grafen, nano elmas gibi öne çıkan ve nanoteknoloji çağına yön veren üyelerden oluşmaktadır. 

Fulleren molekülünün esnetilmiş ve boru şekli haline gelmiş formu olan karbon nanotüpler farklı yarıçap ve kiral açılarına göre metalik özellikten yarı iletken özelliğe değişen bant yapısına sahiptirler 2004 yılında, tek atom kalınlığındaki ilk 2 boyutlu malzeme olan Grafen keşfedilmiş, üzerinde bulunan elektronların kütlesiz ve ışık hızına yakın parçacıklar gibi hareket ettiğinin gösterilmesiyle 2010 yılında nanokarbon ailesine bir Nobel ödülü kazandırmıştır. Grafenin yapısı; nano optoelektronikler, ultra hassas sensörler, çok hızlı transistörler vb. yeni kuşak elektronik cihazların esnek ve şeffaf yapılabilmesinin önünü açtığı gibi mevcut teknolojinin de daha hızlı, daha etkin bir şekilde ileriye taşınmasını sağlamaktadır. 

Nano karbon malzemeler elektronik/optoelektronik teknolojilerinin ötesinde, enerjiden, fonksiyonel nanokompozitlere kadar farklı ve çok yönlü uygulamalarda çığır açan bir alanı işaret etmektedirler. Hem askeri hem sivil uygulamaları olan, sürekli gelişen teknolojinin takibi ve yeni nesil teknolojiye yön verilmesi amacıyla Nanokarbon malzemeler ile ilgili Ar-Ge çalışmaları ASELSAN Araştırma Merkezi bünyesinde yoğun şekilde yürütülmektedir. 

Polimerik Malzemeler

20. yüzyılda ortaya çıkan bilimsel gelişmelerle birlikte keşfedilen polimerik yapılar hem akademik hem de endüstriyel pek çok çalışmaya konu olmuş ve sentetik olarak üretimleri yaygınlaşmıştır. Polimerik malzemeler sahip oldukları özellikler dolayısıyla pek çok uygulamada kullanılagelen konvansiyonel malzemelerin yerini almışlardır.  Kompozitler, yapıştırıcılar, optik elemanlar, devre kartları, balistik ürünler, sensör sistemleri, fonksiyonel kaplamalar ve boyalar en yaygın örnekler olarak verilebilir. 

Polimerik malzemelerin kimyasal yapıları, sahip oldukları özellikleri belirlemektedir. Uygulamayı etkileyen yapısal faktörler kontrol altına alınarak, çok farklı uygulamalarda kullanıma yönelik akıllı tasarımlar gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda, polimerik malzemelerin sıcaklık dayanımları, adhezyon, mekanik, dielektrik, iletkenlik ve termoelektrik gibi özellikleri Araştırma Merkezi’mizin konuları arasında yer almaktadır.

İleri Seramik Malzemeler

Dünyadaki bilimsel ve teknolojik ilerlemelerde kritik bir rol oynayan ileri seramikler, oldukça yüksek katma değere ve küresel piyasada büyük bir pazar payına sahip malzemelerdir. İleri seramikler sahip oldukları dielektrik, elektriksel ve ısıl yalıtkanlık, piezoelektrik, süperiletkenlik, manyetik ve yarı iletkenlik özellikleri sayesinde özellikle elektronik ve opto-elektronik uygulamalar için kritik konumundadır. 

İleri seramiklerin mikro yapısı, saflık oranı ve porozitesi optik özelliklerini belirlemektedir. Dolayısı ile bu malzemelerin, sentez ve proses tekniklerindeki gelişmeler seramiklerin optik ve fotonik uygulama alanlarını genişletmiştir. Optik seramikler; yüksek güçlü katı-hal lazerleri, optik kubbeler (pencereler), lensler, filtreler, dalga kılavuzları ve sintilatörler gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Geniş bir spektral aralıkta yüksek geçirgenlik, yüksek sertlik, çizilme ve şok direnci özellikleri nedeniyle optik kubbeler için mükemmel birer aday konumundadır. Yine kritik bir teknoloji olarak ön plana çıkan, tek kristal lazerlere karşı üretim kolaylığı, boyut ve doplama konsantrasyonu sınırlaması olmaması gibi avantajlara sahip polikristalin lazer kristalleri önemli bir araştırma konusudur.  

Eklemeli İmalat

İlk olarak polimer malzemeler üzerinde kullanılan Eklemeli imalat, karmaşık geometrili parçaların hızlı bir şekilde üretimine olanak sağlaması nedeniyle geleneksel üretim yöntemlerine alternatif olarak karşımıza çıkan bir teknolojidir. Eklemeli imalat yöntemi, geleneksel üretim yöntemlerine karşı sağladığı avantajlar ile dünyada tüm sektörlerde geleceğin imalat yöntemi olarak büyük ilgi görmektedir. Eklemeli imalat teknolojilerinin bu kadar ilgi görmesinde yekpare üretim ile montajlı parça sayısını azaltarak ağırlık avantajı oluşturması da önemli rol oynamaktadır. 

Özellikle havacılık sektöründe uçak motor bileşenlerinin üretiminde geometrik zorluklar içeren malzemeler, yapısal optimizasyona izin veren eklemeli imalat yönteminin kullanılması ile kolaylıkla üretilebilmektedir. Bu noktada eklemeli imalatta kullanılacak malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri üretilen geometrilerin kalitesinde önemli rol oynamakla beraber bu malzemelerin nasıl üretildiği ve kullanıldığı bilgisi de stratejik öneme sahiptir.

#ASELSAN takip edin

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

Milli Teknoloji Akademisi - Sektör Kampüste Programı kapsamında ASELSAN çalışanları üniversitelerde dersler verecek.

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

Semalarımızdaki bağımsızlığa giden yolda en kritik projelerden olan MMU için Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi ASELSAN TULGAR'ı geliştirdik.

Aselsan Takip Et
Aselsan Aselsan

ASELSAN'ın uzay sistemleri için ürettiği kart teknolojilerini keşfedin ➡️ bit.ly/40S8KLY